UAB & ARUS İŞBİRLİĞİ TOPLANTILARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ekleme Tarihi 29.11.2023

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) arasında Paylaşım Artırımı ve Kamu - Özel Sektör İkili İş Birliği Görüşmeleri OSTİM OSB'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM) Başkanı Selami Yazıcı, Bakanlığın 2024 yılı bütçesinde en büyük payı demiryolu sektörünün aldığına dikkat çekerek, kamu kurum ve kuruluşlarıyla üniversitelerin projelerinin yüzde yüz oranında destekleneceğini kaydetti.

‘Raylı sistemler milli davamızdır’ misyonuyla kurulduğu günden bu yana, raylı sistemlerde yerli ve milli üretimi savunucusu ve destekçisi olan ARUS, küme üyelerini hem yurt içinde hem de yurt dışında güçlü bir şekilde temsil ediyor.

Raylı sistemler sektöründeki yerlileşmenin baş aktörleri arasında yer alan ARUS, üyelerinin kamu kurumlarıyla yakın iş birlikleri geliştirmesi için de çeşitli etkinliklere imza atıyor. Bu kapsamda ARUS’un T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarıyla OSTİM’de düzenlediği programda 200’e yakın ikili iş birliği görüşmesi gerçekleştirildi.  

Bakanlık özel sektöre değer verdi yüzde yüz yerli üretildi

Programın açılışında konuşan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, raylı sistemlerdeki yerli üretim başarısında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının uygulamalarına dikkat çekti. Aydın, “Bakanlığımızı yürekten kutluyorum. Bakanlığımızın bu işe gönül vermesi özel sektör ve üniversite ile çalışmalara değer vermesinden dolayı Türkiye raylı sistem araçlarını yüzde yüz yerli üretebilir hale geldi. Kümelenme faaliyetinin çok anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Sonuçlarına baktığımızda yapılan işe değdiğini görüyoruz. Bu işe emek veren tüm Bakanlık bürokratlarına, özel sektör temsilcilerine teşekkür ediyorum.” dedi.

Özel sektörün katkılarının farkındayız

TCDD Genel Müdür Yardımcısı Turgay Gökdemir, Raylı sistemler sektöründeki yerlileştirme çalışmalarının önemine dikkat çekti. Gökdemir, “Hedeflerimize ulaşmak adına özel sektörün katkılarının farkındayız.” mesajını verdi.

Projelere yüzde yüz destek başlıyor

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı UDHAM Başkanı Selami Yazıcı, raylı sistemler ile ilgili yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. 12. Kalkınma Planı’nda raylı sistemler sektöründeki hedefleri anlattı. Yazıcı, “Bakanlığımızın 2024 yılı bütçesinde en büyük payı raylı sistemler aldı. Kamu kurum ve kuruluşları ve üniversitelerimizin projelerini yüzde yüz desteklemeye başlıyoruz. Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi ile çok güzel bir çalışma yaptık.”

Sektöre yeni girecek olanlara önemli teşvikler geliyor

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Feriha Mert, bir ülkenin gelişmişliğinin demiryolunun gelişmişliğiyle doğru orantılı olduğunu hatırlattı. Sağladıkları destekler hakkında bilgi veren Mert, yurt içinde üretilen demiryolu araçlarından 2027 yılı sonuna kadar tip onay belgesi ücreti alınmadığını belirtti. Feriha Mert, “Demiryolu sektörüne yeni girecek olanlara da çok önemli teşvikler getiriyoruz.”

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Enver Mamur, demiryolu projeleri hakkında bilgi verdi. Mamur şunları anlattı: “Yeni hızlı demiryolu hatları 2030 yılına kadar devreye alınacak. Hızlı demiryolu hatlarında sadece yolcu değil yük taşımacılığı da yapılacak.12 Demiryolu iltisak hattı ihale süreçleri başladı.”

Enver Mamur yürüttükleri kent içi raylı sistem projeleri toplam uzunluğunun 870 km olduğunu söyledi. Yerli üretim oranında yüzde 72’ye ulaşıldığını açıklayan Mamur, “Çok küçük çalışmalarla yüzde 80'e çıkarılması mümkündür.” değerlendirmesini paylaştı.

Mamur, Türkiye’nin gelecek yıllardaki raylı sistem ihtiyaçları hakkında şu bilgileri verdi: “2029 yılına kadar Türkiye’nin demiryolu set ihtiyacı 67 adet, toplam tutarı ise 2,4 milyar Euro. 2035'e kadar 6.897 adet metro, tramvay ve LRT'ye ihtiyaç duyuluyor. Toplam tutar 17,4 Milyar Euro”

Dünyanın önemli raylı sistem üreticileri Türkiye'de üretim yapma talebiyle geldiklerini belirten Mamur, kendilerine Türkiye’deki süreçleri yerli üreticilerle yürütmeleri gerektiğini ifade ettiklerini kaydetti.  

Enver Mamur, kent içi raylı sistem araçlarının belediyelerin ihale süreciyle değil doğrudan temin edilmesi ile ilgili raporu da Bakana teslim ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: www.ostimgazetesi.com

İlgili Görseller