ARUS Olarak Katıldığımız 10. UIC Dünya Yüksek Hızlı Demiryolu Kongresi Ankara’da Gerçekleştirildi

Ekleme Tarihi 11.05.2018

Dünya çapındaki en önemli yüksek hızlı demiryolu etkinliği olan ve Türkiye’de ilk kez düzenlenen UIC’nin(Uluslararası Demiryolları Birliği) Dünya Yüksek Hızlı Demiryolu Kongresi ve Yüksek Hızlı Demiryolu Fuarı’nın 10.su Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla 08-11 Mayıs 2018 tarihlerinde ATO (Congresium)’da TCDD ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanı sıra Kongreye TCDD Genel Müdürü ve UIC Başkan Yardımcısı İsa Apaydın, UIC Genel Müdürü Jean-Pierre Loubinoux, UIC Başkanı Renato Mazzoncini, bürokratlar, milletvekilleri, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi(ARUS) yönetim kurulu, ARUS üyeleri, demiryolu altyapı işleticileri, demiryolu tren işleticileri, demiryolu tedarikçileri, araştırma enstitüleri, üniversiteler, uluslararası örgütler ve sektör paydaşlarının üst düzey temsilcilerinden 30 ülkeden 1000’in üzerinde katılımcı iştirak etti ARUS ve üyeleri bu etkinlikte gerek stand ve gerekse konferanslara katılarak yerini aldı.

APAYDIN:“BU ÖNEMLİ KONGRENİN BU COĞRAFYADA İLK KEZ TÜRKİYE’DE DÜZENLENMESİNDEN ONUR DUYUYORUZ”

TCDD Genel Müdürü ve ARUS Yönetim Kurulu Başkanı İsa Apaydın açılışta yaptığı konuşmasında, ülkemizde 2009 yılında Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğinin başladığı başkent Ankara’da bu Kongre’nin düzenlenmesinin bir demiryolcu olarak şahsı adına ayrı bir anlam ifade ettiğini belirterek, “3 gün sürecek Yüksek Hız Kongresi süresince, 30 ülkeden 150 konuşmacının katılımlarıyla düzenlenecek paneller, yuvarlak masa toplantıları ve paralel oturumlarda yüksek hızlı demiryolunun gelişimine katkı sağlamış pek çok değerli uzmanın tecrübelerini dinleme fırsatı bulacağız.” dedi.

Kongreye paralel olarak firmaların katılımıyla yüksek hızlı demiryolu ürün ve hizmetlerinin sergilendiği Fuar’da da teknolojik yenilikleri yakından görme imkânı yakalayacaklarını belirten Apaydın, dünyada bugün yaklaşık 41.000 km yüksek hız hattının işletildiğini bu rakamın, yapım aşamasında olan ve yapımı planlanan hatların tamamlanmasıyla birlikte yakın zamanda 80.000 km’ye çıkarılacağını söyledi.

Hareketliliğin, hızın ve dakikliğin çok önemli olduğu günümüz dünyasında, yolcu taşımacılığını emniyetli, hızlı, çevre dostu ve yüksek kapasiteli yaklaşımlarla gerçekleştiren hızlı tren teknolojilerinin geliştirilmesine ve daha yaygın hale getirilmesine yönelik ihtiyaçların gün geçtikçe arttığını hatırlatan Genel Müdür Apaydın, kongre boyunca, “Sürdürülebilir ve rekabetçi işletimlere yönelik bilgilerin paylaşımı” sloganı çerçevesinde, yüksek hızlı demiryolu hatlarını yapmak kadar yapım maliyetlerini ve bakım maliyetlerini nasıl düşürürüz ve daha uzun ömürlü olmasını nasıl sağlarız konularına odaklanılacağını anlattı.

"ÜLKEMİZDEKİ YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU İŞLETMECİLİĞİNİN TÜM KOMŞU ÜLKELERE ÖRNEK OLDUĞUNA MEMNUNİYETLE ŞAHİT OLUYORUZ."

Sürdürülebilir işletim çerçevesinde, sürdürülebilir bakım yönetimini nasıl sağlarız ve bunu bilet ücretlerine yansıtarak diğer modlarla nasıl rekabet ederiz sorularının cevaplarını bulmaya yoğunlaşılacağını vurgulayan Apaydın, ilki 1992 yılında Brüksel’de düzenlenen ve her iki yılda bir tekrarlanan Eurailspeed Kongresi olarak adlandırılan bu önemli etkinliğin 2008 yılından itibaren küresel boyutta Dünya Yüksek Hız Kongresi olarak düzenlenmeye başladığını kaydetti.

2012 yılından bu yana TCDD tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, en sonuncusu Tokyo’da yapılan UIC 9. Dünya Yüksek Hızlı Demiryolu Kongresi’nde bu büyük etkinliğin Orta Doğu, Balkanlar coğrafyası ve Avrupa ile Asya’nın kesişim noktasında yer alan ve bölgedeki yüksek hızlı tren işletmeciliği ile altyapı yatırımlarının öncüsü olan ülkemiz sınırları içerisinde yapılmasına karar verildiğini anlatan Apaydın, “Bu önemli kongrenin bu coğrafyada ilk kez ev sahipliğimizde Türkiye’de düzenleniyor olması bizim için büyük bir onur kaynağıdır. Ülkemizde başarılı bir şekilde uygulanan yüksek hızlı demiryolu işletmeciliğinin tüm komşu ülkelere örnek olduğuna memnuniyetle şahit oluyoruz.” diye kaydetti.

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, “ülkemizin 1928 yılından beri üyesi olduğu ve bu etkinliğin sahibi olan Uluslararası Demiryolları Birliği ile yakın ilişkilerimiz devam etmektedir.1 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirilen 89. Genel Kurul’da UIC Başkan Yardımcılığı görevine seçilmem ve UIC Ortadoğu Bölgesel Kurulu (RAME) Başkanlığını da yürütüyor olmam nedeniyle bu etkinliğin hem sahibi hem de ev sahibi konumundayım. Bu yüzden Dünya Yüksek Hızlı Demiryolu Kongresi’nin tüm katılımcılar için en verimli halde organize edilmesi amacıyla elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığımızı ifade etmek istiyorum. Umarız başarılı olmuşuzdur.” diye konuştu.

Kongreye paralel olarak 30 ülkeden 1000'den fazla katılımcı ve firmaların katılımıyla yüksek hızlı demiryolu ürünleri,  hizmetler ve teknolojik yenilikler bu etkinlikte sergilendi.

İlgili Görseller