ARUS, TÜRKİYE VE GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ ARASINDA DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE İLKLERE İMZA ATIYOR

Ekleme Tarihi 5.07.2019

Afrika kıtasının raylı sistem alanındaki en büyük fuarı Africa Rail 2019'a ARUS kümelenmesi ve üyeleri katılım sağladı.

ARUS Kümelenmesi üyelerinden 10 firmadan gelen 15 kişilik bir heyet ile 17-21 Haziran 2019 tarihlerinde Güney Afrika Cumhuriyeti / Johannesburg şehrinde gerçekleşen Afrika Kıtasının en büyük demiryolu sektör fuarına katıldı.

Heyetimiz ilk ziyaretini organizasyonun tüm aşamalarında tam destek ile yanımızda duran Türkiye Cumhuriyeti Pretorya Büyükelçiliği’ ne yaptı. Büyükelçimiz Elif Çomoğlu Ülgen ve Ticaret Müşavirimiz Demet Işıl Karakurt hanımefendi yaptıkları sunumlar ile ülke hakkında heyetimizi ayrıntılı şekilde bilgilendirdi. İş adamlarımızın ülke hakkında bilmesi gereken tüm bilgiler en ince detayına kadar bu toplantıda aktarıldı.

ARUS Heyeti programına GİBELA tesis ziyaretleri ile devam etti.  GİBELA CEO’ su Hector Danisa ve üst düzey yetkililerinin hazırladığı sunum anlatısının ardından ülkenin en değerli ve teknolojik tesislerinden olan GİBELA fabrikası ziyareti yapıldı. Tur esnasında heyetimize üretim süreçleri, fabrika kapasitesi, kabiliyetleri ve gelecek dönem projeleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Üretim tesislerinin her ünitesi ziyaret edildi ve karşılıklı soru-cevaplar eşliğinde turumuz devam etti. Şirket CEO’ su Hector Danisa ve üst düzey yetkililerine firmalarımız kendi tanıtımlarımı yaptı ve işbirlikleri konuşuldu.

GİBELA, https://www.gibela-rail.com/

2013 yılında kurulan kurulan Gibela tren ve demiryolu taşıtları üretim merkezi mevcut taşıt kapasitesinin güçlendirilmesi ve yenilenmesi için kilit role sahiptir. Gibela, Alstom-Güney Afrika ortaklı bir demiryolu araçları üreticisidir. Şirketin % 61’lik çoğunluk hissesi Alstom'a aittir. Afrika şirketleri Ubumbano Rail ve New Africa Rail sırasıyla % 30 ve% 9 hisseye sahiptir. Fabrika 60.000 m2 büyüklüğünde ve yaklaşık 1.500 kişi istihdam edilmektedir. Fabrika yıllık 62 elektrikli set(EMU) yolcu treni üretme kapasitesine sahiptir. Firma 2013 yılında PRASA ile 10 yılı kapsayan 51 milyar Rand (3.65 milyar USD) değerinde 600 EMU set yani 3.600 araç için sözleşme imzalamıştır. Sözleşme minimum %65 yerli üretim şartı içermektedir, teslimattan sonra yedek parça temini ve teknik desteği de kapsamaktadır. 2014 yılında ilk 20 EMU X'Trapolis Mega treni Alstom tarafından Brezilya’da üretilmiştir. 2016 yılında Güney Afrika’da fabrikanın temeli atılmış olup 2017 yılında da üretime başlanmıştır. Geri kalan tüm araçlar 2028 yılına kadar bu tesislerde tesiste üretilecektir.

19-20 Haziran tarihlerinde Avrupa, Amerika, Asya, Uzak Doğu ve tüm Afrika ülkelerinden gelen firmalara, devlet otoritelerine, üniversitelere ve ziyaretçilere kapılarını açan Afrika kıtasının en büyük raylı sistemler fuarı RAIL AFRICA fuarını heyetimiz ile ziyaret ettik. Fuar esnasında firmalarımız, Afrika kıtasına giriş kapılarından biri olarak kabul edilen Güney Afrika’ da faaliyet gösteren firmalar ile birebir görüşmeler gerçekleştirdi. Türk Demiryolu Sanayisinin sahip olduğu teknolojik donanım, bilgi, iş tecrübesi ve kaliteli ürünleri fuarda tüm katılımcı firmalar tarafından ilgiyle karşılandı. Fuarda tanıtım ve kurduğumuz iş bağlantılarının da yanında, heyetimiz dünya da rekabette oldukları firmaların Afrika Kıtasında ki çalışmaları ve yatırımları hakkında bilgilere erişme imkanı buldu.

Programımıza Güney Afrika Cumhuriyeti’ nin ve 17 Afrika ülkesinin tüm lojistik taşımacılık işlerini yürüten 60.000 ‘ den fazla çalışanı ile 7.000’ den fazla yük ve yolcu vagonunu kumanda eden TRANSNET firması ziyareti ile devam ettik. TRANSNET yetkililerinin üst düzey katılımı ve heyetimizi sıcak, misafirperver karşılamaları ile 21 Haziran tarihinde Johannesburg’ da son derece verimli ve sonuç odaklı iş görüşmeleri gerçekleştirdik. Heyetimiz kendi firmaları, ürünleri, yetkinlikleri ve uluslararası iş tecrübelerini toplantılarda TRANSNET yetkililerine aktardı ve heyetler iki ülke arasında olası iş yapma durumlarını birebir görüştüler. Görüşmelerin ardından Afrika Kıtasının güney kısmına hükmeden TRANSNET tesisleri gezildi ve faaliyet süreçleri hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

TRANSNET, https://www.transnet.net/Pages/Home.aspx

TFR, Transnet' in en büyük bölümüdür ve 2020 yılına kadar dünyada en büyük ilke 5 şirketten biri olma hedefi vardır. Bu kuruluş, dünya standartlarında ağır taşımacılıkta uzmanlaşmış bir nakliye şirketidir. TFR, Afrika’nın yanı sıra Afrika’nın dışında 17 ülkede daha aktif olarak faaliyet göstermektedir.

Şirket aşağıdaki altı işletme biriminden oluşuyor:

  • Tarım ürünleri ve Sıvı Taşımacılığı
  • Kömür taşımacılığı
  • Konteyner ve Otomotiv taşımacılığı
  • Demir Cevheri ve Manganez taşımacılığı
  • Çelik ve Çimento taşımacılığı
  • Maden taşımacılığı Güney Afrika ekonomisinin ayrılmaz bir parçasını oluşturan Transnet;
  • Her yıl ülkenin navlununun% 17' sini taşımaktadır,
  • Ülke kömürünün% 100’ ünü ihraç ediyor,
  • Demir cevherinin% 100' ünü ihraç ediyor,
  • Çekirdek ağın % 30' unu, navlun hacimlerinin % 95'ini taşıyor,
  • Yıllık geliri 14 milyar Rand ( 961 milyon USD),
  • Önümüzdeki beş yıl içinde 35 milyar Rand ( 2.4 milyar USD) yatırım yapacak ve
  • Ülke genelinde 38.000 çalışanı bulunmaktadır.

 

Şirket, Güney Afrika'da, Sahra altı bölgesindeki diğer demiryolu ağlarına bağlanan ve Afrika'nın toplamının% 80'ini temsil eden demiryolu altyapısı olan geniş bir demiryolu ağına sahiptir.

Güney Afrika’da Rail 2019 Fuar ve Etkinlikleri Sırasında Yapılan Önemli İşler;

- Kent Kart Firmamız 500 araçlık yolcu bilgilendirme, elektronik ücret toplama, mobil uygulama, otomatik araç yönetimi işi aldı ve Güney Afrika'da ofis açtı.

- Aselsan G. Afrika ofisinin açılışını yaptık.

- Er-Bakır yıllık Güney Afrika'ya 3.000 ton bakır satışını demiryolları sinyalizasyon ve altyapı ihalelerinde artırmak için görüşmeler gerçekleştirdi.

- BM Makina TRANSNET ile geliştirdiği satış bağlantıları için Güney Afrika'da ofis açtı. Güney Afrilka ile yaptığı ticareti her geçen gün geliştiriyor.

- Das Lager Rulman firmamız program süresince yaptığı görüşmeler ile Güney Afrika’ da şirket açma süreçlerini hızlandırmak için görüşmeler yaptı. Yakın zamanda ilk işlerini alarak Afrika kıtasının güneyine yerleşmek için girişimlerini devam ettiriyor.

- Raysimaş, Kardemir, Aselsan, RC Endüstri, Emreray, Berdan Civata, Das Lager Rulman ve Ulusoy Raylı Sistemler firmalarımız Transnet ve Gibela firmaları ile satış ve yatırım konusunda önemli görüşmeler yaptı.

-Ayrıca etkinliğe katılan firmalarımız Güney Afrika’ da bir Türk Ticaret Merkezi açmak ve raylı sistemler pazarına sağlam adımlarla girmek için ilgili mercilerle gerekli süreçleri başlattı.

 

Ali ÜNAL

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi Yöneticisi

İlgili Görseller