Added Date 28.02.2017
InnoTrans, 20-23 Eylül 2016 tarihleri arasında Berlin’de düzenlendi. Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi, UR-GE desteği ile gerçekleştirilen faaliyet kapsamında 10 üye firması ile fuarı ziyaret etti.
InnoTrans 2016, 60 ülkeden 3000’e yakın katılımcı ile bu yıl 11. kez kapılarını açarken, fuarda yüzlerce yeni ürün, dış mekanda ise 127 araç sergilendi. Sergilenen demiryolu araçları arasında ARUS üyelerinden Durmazlar’ın tramvayı ve bu yıl ilk kez otobüslerin de sergilenmeye başlanmasıyla Bozankaya’nın elektrikli otobüsü Sileo yer aldı. Siemens tarafından Türkiye için üretilen hızlı tren Velaro da fuarda sergilenen araçlar arasındaydı. Sektörün önde gelen aktörlerini bir araya getiren InnoTrans 2016’da, 20’si ARUS üyesi olmak üzere toplam 42 Türk şirket standlarıyla yer aldı.
Ostim OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’ın da aralarında bulunduğu ARUS heyeti, fuar boyunca hem Türk hem yabancı katılımcılarla temaslarda bulundu. TCDD ve Aselsan standlarını da ziyaret eden ARUS heyeti, Durmazlar’ın tramvayını ve Bozankaya’nın elektrikli otobüsünü inceleyerek araçlar hakkında bilgi aldı. Fuar süresince hem çeşitli ülkelerden muadilleri ile hem de yabancı firmalarla görüşmeler gerçekleştiren ARUS üyeleri, sektörde yeni bağlantılar kurma ve işbirliği potansiyellerini değerlendirme fırsatı buldu.
İTALYANLARDAN DAVET
İlk olarak Eurasia 2016’da bir araya gelen İtalyan demiryolu konsorsiyumu DITECFER ve ARUS üyeleri, InnoTrans 2016’da da ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmek üzere DITECFER standında buluştu. Türk ve İtalyan firmalar, birbirlerini daha yakından tanıdıkları ve işbirliği fırsatlarını konuştukları görüşmeler gerçekleştirdiler. DITECFER Başkanı Daniele Matteini ve DITECFER Koordinatörü Veronica Bocci, ARUS üyelerini Kasım ayında İtalya’ya davet ederek kapsamlı bir program eşliğinde ilişkileri güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.
JAPONYA VE PORTEKİZ İLE İLİŞKİLER İLERLİYOR
Daha önce Türkiye’de bir araya gelinen Japonya Yurtdışı Raylı Sistem Birliği (JORSA) İle InnoTrans 2016 kapsamında yeniden görüşen Ostim OSB Başkanı Orhan Aydın ve ARUS Koordinatörü İlhami Pektaş, Türkiye’de devam eden ve planlanan raylı sistem projelerine ilişkin bilgi verirken, Japon demiryolu sektörünün durumu ve Türkiye’deki beklentileri konusunda da JORSA Direktörü Shinji Sayama’nın görüşlerini aldı. Japon firmaların Türkiye’deki beklentilerini şekillendirirken %51 yerli katkı şartının göz önünde bulundurulması gereğinin altı çizildi.
Portekiz Demiryolu Platformu’nun (PFP) ARUS üyeleri ile görüşme talebi üzerine fuar kapsamında heyet PFP Başkanı José Carlos Clemente ve PFP Koordinatörü Ana Paula Castro ile de bir araya geldi. ARUS üye firmaları ve ARUS’un misyonuna ilişkin bilgi alan PFP üyeleri, 2016 yılı içinde daha kapsamlı şekilde bir araya gelinmesi ve PFP ile ARUS üyelerinin gelecekte işbirliği getirecek güçlü ilişkiler kurmasını ve karşılıklı ziyaretler ile ilişkileri daha da geliştirmeyi arzu ettiklerini belirtti.
ÇEK CUMHURİYETİ İLE GÖRÜŞMELER: YERLİ KATKI “OLMAZSA OLMAZ”IMIZ
Daha önce Türkiye’de ve Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da bir araya gelen ACRI ve ARUS InnoTrans’ta yeniden görüştü. ARUS heyetinin, ACRI Koordinatörü Marie Vopálenská, VUKV Genel Müdürü Zdeněk Malkovský ve ACRI üyeleri ile yaptığı görüşmelerde, Türkiye’de yabancı ortaklarla gerçekleştirilecek her türlü işbirliğinde yerli üretimin taviz verilemez bir şart olduğu vurgulanırken, Türk demiryolu sektöründe bu anlayışın her geçen gün geliştiği ve işbirliği arayan yabancı şirketlerin de uzun süreli işbirlikleri için yerli katkı şartına riayet etmelerinin önemi vurgulandı.
Bilindiği üzere Eskişehir’in geçtiğimiz ay yapılan 14 setlik tramvay ihalesini Çek Skoda firması kazanmıştı. ARUS ihaleyi kazanan Skoda’nın, üretimini Türk firmaların en az % 51 yerli katkısı ile yapması gerektiğini yetkililere bildirirken, ACRI yetkilileri de yerli katkı için söz verdi. Ayrıca, VUKV Genel Müdürü, Eskişehir’de yapılacak URAYSİM Raylı Ulaşım Sistemleri Test merkezi için de destek olmak isteklerini belirtti.
MİLLİ KATILIM ÖNEMLİ
InnoTrans 2016 sonrası değerlendirmelerini aldığımız ARUS, Türkiye’de son yıllarda gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi planlanan birçok proje ve yatırım sonucu; yabancı şirket ve kuruluşların ilgisinin Türkiye’ye yöneldiğinin altını çizerek, demiryolu alanında son dönem yapılan büyük atılımın ve sektördeki paydaşların ortak hedeflerinin, sektörel fuarlara gerçekleştirilecek milli katılım ile de desteklenmesinin önemini vurguladı.
Bir sonraki InnoTrans’a milli katılım gerçekleştirmek üzere çalışmalara başlayan ARUS, demiryolu sektörünün en önemli etkinliklerinden kabul edilen ve pazar kapsamı oldukça geniş olan InnoTrans’a 2018 yılında milli katılım sağlayarak, Türkiye’nin sektördeki görünürlüğüne katkıda bulunmayı amaçlıyor.